,

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Ο πρώτος υπολογιστής της Αρχαιότητας

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάστηκε στους σπουδαστές Πληροφορικής και Μηχανολογίας του ΙΙΕΚ American Education σε ένα εξαίρετο σεμινάριο ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων. Ο εισηγητής κ. Στέφανος Σκαρμίντζος, ειδικός Πληροφορικής με ειδίκευση στην Ιστορία, ανέλυσε με εξαιρετικό και εύληπτο τρόπο τον τρόπο λειτουργίας του Μηχανισμού, εξηγώντας το γιατί οι σύγχρονοι επιστήμονες παραμένουν, ακόμα και σήμερα, έκπληκτοι μπροστά σ’ αυτό το επίτευγμα μηχανικής της Αρχαιότητας.

Ο εισηγητής, με απλό τρόπο, ανέπτυξε το είδος και το σκοπό του Μηχανισμού, εξηγώντας ότι επρόκειτο για ένα πολυσύνθετο μηχάνημα, πρωτοποριακό για την εποχή του, που προοριζόταν κυρίως για αστρικό όργανο μέτρησης ποικίλων φαινομένων, από εκλείψεις ηλίου και Σελήνης, έως και πολύπλοκο ωρολογιακό μηχανισμό.

Ο Δρ Δημήτρης Γκίκας αναφέρθηκε με συντομία στην ιστορία ανεύρεσης του Μηχανισμού, καθώς και στον τρόπο που η επιστημονική κοινότητα αντιμετώπισε το εύρημα. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ο γνωστός αστρονόμος Καρλ Σάγκαν είχε υποστηρίξει ότι αν οι Αρχαίοι Έλληνες συνέχιζαν με τους ίδιους ρυθμούς την ανάπτυξη που φαίνεται να δείχνει ο Μηχανισμός, θα είχαν πατήσει στο φεγγάρι το 300 μ.Χ.!

Οι σπουδαστές εντυπωσιάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την παρουσίαση και την ανάλυση του Μηχανισμού, ενώ διατυπώθηκαν και πολλές ερωτήσεις προς τον εισηγητή κ. Σκαρμίντζο.

Το ΙΙΕΚ American Education προσφέρει στους σπουδαστές του τα πιο ενδιαφέροντα Σεμινάρια, με σκοπό, εκτός από την άριστη επαγγελματική κατάρτισή τους, και την καλλιέργεια πολιτιστικής ανάπτυξης και ανάδειξης ιστορικών και άλλων ενδιαφερόντων.

ΙΙΕΚ American: Σου αξίζει!

Print Friendly, PDF & Email
PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vcmVzdWx0cy5pdC5taW5lZHUuZ292LmdyLyIgaGVpZ2h0PSI0MDAiIHdpZHRoPSI3MDAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6bm9uZTsiPjwvaWZyYW1lPg==